Recept
Ik denk dat ik voor Vega
Favoriet van
Sam
Lekker als
Bijgerecht
Dit heb je nodig (voor ongeveer 15 ballen van 5 cm):
Voor de rijstballen:
- 3 kopjes water
- 2 kopjes sushirijst, afgespoeld
- Zout
- 2 eetl. geroosterde sesamzaadjes
- 8 oz. zalmfilet
- 1 theelepel sesamolie
- 1 theelepel sojasaus (optioneel)
`
Voor de Chuna-vulling:
- 1 blik kikkererwten, uitgelekt
- 1/2 zoete ui, gehakt
- 2 eetlepels zelfgemaakte vegan mayonaise
- 1 eetlepel dijonmosterd
- 2 eetlepels gemalen krokant zeewier
Stappen:
- Om de rijst te maken: Breng in een middelgrote pan het water, de rijst en 1/2 theelepel. zout (indien gebruikt) aan de kook. Zet het vuur lager, dek af en laat 20 minuten sudderen, totdat alle vloeistof is opgenomen. Zet het vuur uit en laat 10 minuten staan. Maak het los met een vork en voeg de sesamzaadjes toe.
- Om de Chuna-vulling te maken: Doe eerst de kikkererwten in een schaal en maal ze fijn tot een ietwat grove substantie. Voeg daarna de fijngehakte ui, de mayonaise, dijonmosterd en gemalen krokant zeewier toe. Mix het door elkaar.
- Om de rijstballetjes in elkaar te zetten: Houd een kom koud water bij de hand. Als de rijst nog heet maar koel genoeg is om te hanteren, maak je een ijsschep (of doe het in je hand) nat. Vul de ijsschep losjes met warme rijst. Maak een gat in het midden van de rijst, ongeveer halverwege. Druk met een kleine eetlepel een kuiltje in het midden en vul het met de Chuna-vulling. Leg er nog meer rijst op en bedek de vulling volledig. Vorm de rijst met natte handen tot een bal.
- Herhaal dit voor de overige ballen en maak je handen opnieuw nat als de rijst te plakkerig wordt.