Recept
Spicy Bali Balls
Favoriet van
Kelly
Lekker als
Bijgerecht of borrelgerecht
Dit heb je nodig voor 16 balletjes
- 500 gram gehakt
- 1 ei
- handje paneermeel
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel kerriepoeder
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- 1 eetlepel ketjap manis
- 1 theelepel mosterd
- 1 theelepel sambal oelek flinke theelepel
- 1 theelepel sambal badjak flinke theelepel
Sticky en pittige saus:
- 1 kleine ui gesnipperd
- 3 teentjes knoflook geraspt
- 3 centimeter verse gember geschild en geraspt
- 1 theelepel sambal badjak flinke theelepel
- 1 theelepel sambal oelek flinke theelepel
- 2 eetlepels sweet chilisaus
- 1 eetlepel ketchup (Heinz)
- 1 eetlepel gembersiroop
- 1 eetlepel sojasaus (Blue Elephant)
- 2 eetlepels ketjap manis
- 125 milliliter water
- 2 theelepels maïzena niet te volle theelepels gebruiken
Dit heb je nodig:
- 1 grote koekenpan of hapjespan
- Ballenmaker
Stappen:
- Meng het gehakt met het ei, paneermeel, kerriepoeder, paprikapoeder, sambal oelek, sambal badjak, peper, zout, ketjap manis en de mosterd.
- Scoop met de ballenmaker in het gehakt en maak 8 gehaktballen.
- Meng in een schaaltje de volgende ingrediënten voor de saus: sambal badjak, sambal oelek, ketjap manis, sojasaus, sweet chilisaus, ketchup, gembersiroop, water en de maïzena.
- Verhit een scheut zonnebloemolie in een grotere koekenpan of hapjespan. Bak de gehaktballetjes rondom goudbruin aan. Haal de balletjes uit de pan. Fruit in het overgebleven vet de uien met de knoflook en gember aan voor ongeveer 1 á 2 min. Voeg de saus toe en roer goed door.
- Leg de gehaktballetjes terug in de pan. Dek de pan af en laat de gehaktballetjes voor 15 á 20 min. pruttelen. Draai af en toe de gehaktballetjes om.
- Serveer de gehaktballetjes vlak voor serveren met wat fijngehakte (gezouten) pinda’s en/of peterselie/koriander.
- TIP: blijft de saus te water, laat dan de saus zonder deksel nog even pruttelen. Is de saus te dik geworden? Voeg dan een scheutje extra water toe.